Látóképi-víztározó

Ponty-Centrum Horgász Egyesület

Négy évszak Látóképen – tavaszi szezonkezdés

Négy évszak Látóképen – tavaszi szezonkezdés

Március utolsó előtti hétvégéjén a Pontycentrum Horgászegyesület szíves invitálására látogattam el az általuk üzemeltetett Látóképi víztározóra. A felkérésnek semmiképpen sem mondhattam nemet, mivel a vízterület számomra a hazai vizek első számú kedvence. Sőt! Egy élménybeszámoló cikksorozatot is elindítok itt a weblapon a „Négy évszak Látóképen” címmel. Az első felvonás 72 órányi történetét az alábbiakban olvashatják.

A „ Látó”

A Debrecen város mellett található Látóképi víztározón már jó néhányszor vendégeskedtem az elmúlt években. Mondhatni igazán a szívemhez nőtt a Pontycentrum Horgászegyesület hozzáértő kezelésében lévő vízterület, hisz azon felül, hogy a tározó kiváló adottságokkal rendelkezik, a pikkelyes állománya is rendkívül gazdag és egyedülálló. Országjáró horgászataim során rengeteg kérdést kapok a pontyhorgászoktól, de szinte amit először megkérdeznek tőlem a következő: melyik a kedvenc tavam? Nos, erre én így szoktam válaszolni: bármilyen vízre szívesen elmegyek horgászni, ahol pontyok élnek, de csak kizárólag azokat a tavakat tekintem személyes kedvenceimnek, ahol a nagyobb méretű halakat nem úgy telepítették a különböző halgazdaságokból, (vagy esetleg ami a lehető legrosszabb, úgy „lopkodták” el a természetes vizekből) hanem a kihelyezett konyhaméretű 1-2-3 nyaras pontyok érték el az adott vízterületen a nagyobb egyedsúlyt. Vélemény szerint az igazi fogás értékét ezek a halak adják, és többek között a Látóképi víz ilyen. A hatalmas természetes táplálékbázisának köszönhetően a pontyok itt rövid idő alatt jelentős súlygyarapodást érnek el, a vízbe juttatott bojli és pellet tonnák bejuttatása nélkül is. Biztosra veszem, hogy csak nagyon kevés ilyen kincs van az országban.

 

Látókép a tározó hátsó részén
Látókép a tározó hátsó részén

A Hortobágyon mindig fúj a szél
A Hortobágyon mindig fúj a szél

 

Tavaszi start- irány a „sekély”

Szerencsére az indulásom előtt jó híreket kaptam Látóképről. A nagyobb pontyok már itt is megmozdultak, mert szép fogásokat tudhattak magukénak az előttem érkezők is. Választásom a sekély vízre, a debreceni ág végébe esett, a kíméleti terület mellé. Ami igazából nem is volt igazán sekély pálya, a maga 2,5-3 méteres mélységével, de a tározó viszonyait figyelembe véve ez a mélység itt annak számított. Az időjárás előrejelzés napos és szeles, de felmelegedő időt jósolt. Úgy éreztem, minden adott lesz egy eredményes tavaszi pontyozáshoz, amiben nem is tévedtem. A horgászatra két féle, saját készítésű, kizárólag CC Moore alapanyagokból összeállított bojlival készültem. Egy natúr, aroma nélküli, természetes jellegű halassal, illetve egy halliszt nélküli, úgynevezett „birdfood mixes”, juhar aromával teljessé tett csalival vágtam neki a 72 órás horgászatnak. A hosszú, több órányi utazás után, a kora délelőtti órákban értem végre célhoz. A halas bojlit az ág középső részére, a mederbe, míg a másikat a velem szemben lévő nádfal elé, nagyjából 10 méterre etettem be. Az etetést egy spomb segítségével kiviteleztem. Első körben 10-15 adagnyi került a vízbe, ami megközelítőleg 90-100 szem bojlit jelentett. Mire minden a helyére került késő délután lett, majd jött az este, és vele 20:00 után egy csodálatos 10kg feletti hamísíthatatlan Látóképi sötét színű töves. Ezúttal a juhar remekelt. Az éjszaka hátralévő része eseménytelenül telt, de egy cseppet sem aggódtam ezen, mert a horgászatból még 60 óra hátravolt. Sajnos a reggeli frissítéskor derült ki hogy a fehérhalak, (vagy a rákok, vagy mindkettő) körében a halas csalim igazán népszerűnek bizonyult, és nem tartott ki a hajszálon, pedig hiába volt kőkemény. Így jobbnak láttam ezt a csalit mellőzni és a továbbiakban kizárólag csak a halliszt nélkülivel horgászni, (mivel ezt nem rágcsálták a nem kívánatos fajok) egy azonos etetésen a nádfal közelében. A halas csalim helyére hóember kombináció került, egy fél körtés pop up-al kiegyensúlyozva.

A kapásokat adó halliszt nélküli juhar, amely egy kis „krémes” tuningon is átesett
A kapásokat adó halliszt nélküli juhar, amely egy kis „krémes” tuningon is átesett

Egyféle bojli, két variáció
Egyféle bojli, két variáció

Ha pop up,akkor nálam a biztos befutó a narancsszínű körte
Ha pop up,akkor nálam a biztos befutó a narancsszínű körte

Az idei első látóképi
Az idei első látóképi

Nappali nyugalom- mozgalmas éjszaka

A nappali órák csendesen, kapás nélkül teltek el, ezért még jobban bíztam az éjszakába. Sötétedés előtt vendég érkezett hozzám, csapattársam, Bagdi Balázs telepedett le mellém. Balázs mindössze egy éjszakára ugrott ki. A második éjszakám igazán eredményes volt mindkettőnk számára, mert én kettő, míg társam egy darab 10kg feletti hallal gazdagíthatta Látóképi fotóalbumát, több kisebb hallal egyetemben.

 

Balázsnak is bejött a rapid peca érzése….
Balázsnak is bejött a rapid peca érzése…

…csak úgy, mint nekem
…csak úgy, mint nekem

Csapattársam is saját készítésű, halliszt nélküli édes-fűszeres bojlival remekelt. Live System mix-Meggablend Sweet-Feedstim XP és fahéj olaj Csapattársam is saját készítésű, halliszt nélküli édes-fűszeres bojlival remekelt. Live System mix-Meggablend Sweet-Feedstim XP és fahéj olaj
Csapattársam is saját készítésű, halliszt nélküli édes-fűszeres bojlival remekelt. Live System mix-Meggablend Sweet-Feedstim XP és fahéj olaj

Éjszakai látogatóim, reggeli fotózáson Éjszakai látogatóim, reggeli fotózáson
Éjszakai látogatóim, reggeli fotózáson

 

A meglepetés vendég

A reggeli és a délelőtti órák újfent ismételten kapás nélkül teltek el, de a déli harangszó egy meglepetés vendéggel ajándékozott meg. A süllyedő csalira egy 1,9kg-os compónak támadt gusztusa. Igazán fantasztikus és példaértékű fogás volt a javából! A haldoktor után ismét mozdulatlanságba burkolóztak a swingereim, de szerencsére a késő délután tartogatott egy újabb kapát. Ismét egy 10kg feletti tőponty érkezett, ezúttal a hóemberre. A harmadik, egyben befejező, utolsó éjszakában óriási bizodalmam volt, ám mindhiába, mert mindössze egy konyhaméretű ponty érkezett hajnal 3:30 magasságában. A délelőtt folyamán pedig a pakolásra összpontosítva, néhány óra eltelte után már hazafelé robogtam, egy nyári horgászat tervével a fejemben. Látókép, a kánikulai forráságban találkozunk!

 

A nem várt, ritka vendég. Nem is akármilyen
A nem várt, ritka vendég. Nem is akármilyen

A 72 óra első és utolsó nappali tövese
A 72 óra első és utolsó nappali tövese

 

Összegzés

A látóképi tározóban ismételten nem csalódtam, mert csodálatos szépségű hallakkal ajándékozott meg, immár sokadszorra. A 72 óra leforgása alatt összesen 9 kapást jegyeztem, amiből egy sajnos lefordult a horogról. A 8 megfogott halból, 4db-nak a súlya haladta meg a 10 kilógrammot, ami úgy gondolom nem rossz eredmény ezen a vízen. A hóember kombináció a süllyedővel szemben 5:4-re győzött, egy különbséggel. Egy bevált taktika, amit mindenkinek jó szívvel ajánlok: ha egy féle bojliból álló etetésen horgászunk, az egyik szereléket mindig vessük be hóemberrel, és higgyék, el az eredmény nem marad majd el. És végezetül, a rettentő kagylós pályán ne finomkodjunk. Használjunk bátran vastag, legalább 0,38-0,40-es főzsinórt és 0,50-0,60-as előtétzsineget, úgynevezett shockleader-t! Sok sikert kívánok minden kihívást kereső Kedves Pontyhorgásznak a tavaszi Látóképi tározón!

 

A juharos bojlim receptjét természetesen megosztanám itt a kedves olvasókkal, hátha valakit-kedvet érez majd az elkészítéséhez:

1kg-ra számolva:

 • 30dkg Vanilla Meal
 • 20dkg Moores CLO
 • 10dkg Meggablend
 • 10dkg Supergold 60
 • 5dkg Crushed Hemp Seed
 • 5dkg Blood Plasma
 • 5dkg Vitamealo Milk Powder
 • 5dkg Concentrated Yeast Powder
 • 5dkg Tiger Nut Flour
 • 4dkg Maize Flour
 • 1dkg Ultrasweet
 •  
 • 20ml Feedstim XP Liquid
 • 20ml Liquid Betaine
 • 20ml Ultramino
 • 10ml Ultra Maple Essence
 • 9-10db közepes méretű tojás

Tisztelettel: Pataki Gergely és a Pontycentrum

Facebook oldalunk