Látóképi-víztározó

Ponty-Centrum Horgász Egyesület

Területi jegytípushoz kötött szabályok

II. A területhasználatra és környezetvédelemre vonatkozó előírások

10. Az általános parti horgászatra engedélyezett szakaszokon - bojlis horgászatra kijelölt számozott horgászhelyek kivételével - az érkezés sorrendjében bármely szabad hely elfoglalható. A bojlis horgászatra kijelölt horgászhelyeken csak akkor lehet horgászni, ha arra aktuális foglalás nincs. A külön nem kijelölt horgászhelyek közötti legkisebb előírt távolság - a szomszédokkal történő előzetes megegyezés hiányában - 15 méter. Foglalt hely horgász általi létesítése tilos. Horgászni csak a partról szabad, vízbe menni tilos!

11. A horgászhely (a készségek tervezett helyétől számított minimum 7,5 méteres körzet) csak akkor foglalható el, ha előtte az ott lévő szemét eltakarítása megtörtént.

12. A horgászhelyen a készségek bedobása, elhelyezése csak úgy történhet meg, ha az másokra nem jelent balesetveszélyt. Amennyiben a horgászhellyel szemköztibeállóban horgász tartózkodik, úgy a készségek bedobása a tómeder képzeletbeli felezővonaláig történhet.

13. A horgászhelyen, illetve a horgászat során a természet védelmének szabályai értelmében a horgászati tevékenységen túl tilos a helyi élővilág állapotának, minőségének bármilyen megváltoztatása, zavarása, a víz szennyezése és a szemetelés bármilyen változata. A természeti és az épített környezet megóvása, a tisztaság fenntartása a használók kötelessége, kártérítési felelősség vállalása mellett.

14. Rendkívüli időjárás, árvízi készültség vagy védekezés, környezetvédelmi vagy halegészségügyi veszélyhelyzet, halpusztulás esetén, továbbá munkavégzés okán a halőr a horgászatot, vagy annak módját átmenetileg korlátozhatja.

15. A horgász halpusztulás, víz- és környezetszennyezés észlelése esetén köteles annak azonnali, a halőr vagy a halgazdálkodási hasznosító felé történő bejelentésére.

16. A vízminőség védelme érdekében etetésre száraz magvak, valamint kutyatáp használata szigorúan tilos! 11.01 – 03.31 közötti időszakban a vízbe juttatott etetőanyag mennyisége naponta maximum 1 kg lehet botonként.

17. Az elvihető hal horgászhelyen történő konyhai előkészítése, feldolgozása tilos.

18. A horgászat közben keletkezett szemét csak a vízparton elhelyezett tárolókba, lezárt zacskóban helyezhető el. Szemetelésnek minősül a cigarettacsikk és a szotyola-maghéj, valamint a rágó eldobása is. A vízparton a háziállatok által okozott szennyezés eltakarításáról az állattartó köteles gondoskodni. A keletkezett szemetet a horgászat befejezése után minden horgász köteles haladéktalanul elszállítani.

19. Mások zavarása, a túlzott zajkeltés minden formája tilos. Nyilvánvaló alkoholos befolyásoltság vagy bódult állapot, a horgásztársakat zavaró viselkedés esetén a hivatásos halőr által a horgászat folytatása megtiltható, a terület azonnali elhagyására való felszólítás mellett.

20. Tüzet gyújtani csak az e célra kiépített helyeken, vagy az arra rendszeresített mobil tűzrakón lehetséges, ha tűzgyújtási tilalom nem került elrendelésre. Élő, helyszíni faanyag tűzrakásra nem használható. A tűzterekbe szemét nem helyezhető el, ott el sem égethető. Távozáskor biztosítani kell a tűz teljes eloltását.

21. A kiépített partvédő kövezés, védmű nem bontható meg, a kövek ideiglenesen sem hordhatók el.

22. A vízparton csak fém és műanyag bottartó használható.

23. A vízparton, horgászterületen elhelyezett padcsoportok, esőbeállók, stégek és kikötői műtárgyak, egyéb berendezési tárgyak rendeltetésszerű használata, állagmegóvásának elősegítése a mindenkori használók kötelessége.

 

III. Speciális horgászrendi előírások

24. A horgászatra engedélyezett időszakok

Nappali nyitva tartás

Éjszakai nyitva tartás

március 1. – március 11.:            06.00 – 19.00 óra között

március 12. – április 29.:            05.30 – 22.00 óra között

április 30. – augusztus 31.:         05.00 – 22.00 óra között

szeptember 1. – október 2.:        06.00 – 22.00 óra között

október 3. – november 1.:          06.30 – 21.00 óra között

november 2. – február 28.:          07.00 – 18.00 óra között

         február 1. – január 31.:     18.00 – 06.00 óra között

hétfőtől vasárnapig (vasárnap éjszaka – az előre foglalt bojlis helyek kivételével - nincs éjszakai horgászat, ekkor el kell hagyni a vízpartot).

Az egyes jegytípusok között különbség van az éjszakai horgászati lehetőségek között! 

 

25. A Látóképi-tározó területén horgászeszközzel tartózkodni, horgászni csak nyitvatartási időben, érvényes területi jegy birtokában szabad. A be- és kilépés, gépkocsival történő közlekedés csak a nappali nyitva tartási időben engedélyezett! A be- és kilépéskor, gépjárművel történő be- és kihajtáskor a beléptető kapunál regisztrálni kell.

26. A Látóképi-tározó debreceni ágának 500 méter hosszúságban kijelölt vízterülete kíméleti terület, ami a halak ívásának védelme érdekében határoztunk meg. Itt nem csak horgászni, hanem tartózkodni is tilos! Ezen területen 07.01 – 03.01 között, csak az előre meghatározott és kihirdetett időpontokban korlátozott mértékben a csónakos horgászat engedélyezett.

27. A Látóképi-tározó területére belépni kizárólag a 33. sz. út felől, a tározó Hortobágyi ágán elhelyezett beléptető kapun keresztül szabad. A tó körül futó út jó állapotának fenntartása érdekében gépjárművel közlekedni maximum 10 km/óra sebességgel szabad! A horgászhelyeken gépkocsival parkolni csak az úttal párhuzamosan, két kerékkel a stabilizált úton lehet. Az autók és horgászfelszerelések a járművek közlekedését nem akadályozhatják.

A tározó külső, gáthoz vezető földútján a gépjárművel történő közlekedés az időjárástól és az út állapotától (felázás) függően időszakonként korlátozott vagy tiltott lehet.

28. A gát közepétől az 5. sz. behúzós helyig kizárólag a kijelölt, számozott foglalható beállókban szabad horgászni. A tározó debreceni ágának külső részén az 5. sz. behúzós horgászhelytől a kíméleti részig gépjárművel közlekedni tilos, ezen a partszakaszon csak a pergető horgászat megengedett.

29. A horgászat során általánosan tilos a behúzás, az etetőhajó, csónak használata. Erre csak az erre kijelölt foglalható bojlis helyeken van lehetőség, arra érvényes területi jegy és foglalás birtokában. Ezen túl csónak használat pergető horgászat céljára az arra külön kijelölt és meghirdetett napokon engedélyezett. A behúzás fogalmába tartozik minden, nem dobáson alapuló csali bejuttatási módszer (pl. lufizás)!

30. A tározó jegén horgászni minden esetben tilos.

31. A horgászkészségek mellett az egyesületi tagsággal rendelkező horgász alkalmilag 1 db, maximum 1 m2 felületű csalihalfogó emelőhálót is használhat, kizárólag a számára a horgászathoz szükséges, 15 cm-nél nem nagyobb - fogható – csalihalak gyűjtésére.

32. A horgász a Látóképi-tározón csak az alábbi okmányok és működő felszerelések rendelkezésre állása esetén kezdheti meg a horgászatot:

- halfogásra jogosító okmányok (horgászkártya, állami horgászjegy és fogási napló, területi jegy), toll

- személyi azonosításra alkalmas arcképes igazolvány (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél),

- horogszabadításra alkalmas csipesz,

- pontos halmérleg (ami legalább 15 kg-ig mér), mérőszalag

sűrű (max 1x1 cm) szövésű merítőháló és kereskedelmi forgalomban kapható halmatrac,

- éjszakai horgászat esetén lámpa,

33. A horgász a fogási naplóját köteles vezetni, az abban található szabályoknak megfelelően.

34. 15 kg fölötti ponty fogását haladéktalanul jelezni kell a halőrnek telefonon, aki a hal egyedi azonosítóval történő ellátásáról rendelkezhet. Szintén értesíteni kell a halőrt 5 kg fölötti csuka vagy süllő, 40 kg fölötti harcsa, 2 kg fölötti compó, vagy bármilyen nem beazonosított halfaj fogása esetén.

35. Élőhallal csalizni kizárólag akkor szabad, ha a csalihal a Látóképi -tározóból került kifogásra. Csalizásra használható halfajok: vörösszárnyú keszeg, bodorka, dévérkeszeg, karikakeszeg, szélhajtó küsz, ezüstkárász, naphal. Nem a Látóképi-tározón fogott hal vízbe helyezése tilos!