Látóképi-víztározó

Ponty-Centrum Horgász Egyesület

Nagyszájú halak nyomában 2.

Pergetni célzottan, szelektálva fekete sügérre az őshonos ragadozóink ívási ideje alatt? Lehetséges ez? Igen!

 

Sziasztok! Bizonyára sokak számára ismerős vagyok a Látóképen horgászók között immáron 17 éve, kisebb nagyobb megszakításokkal a külföldön való tartózkodásaim miatt. A fekete sügerekkel való szerelmem 2004-ben kezdődött, amikor már "letisztultan" csak pergettem és tudatosult bennem, hogy a pergetve fogott halak adrenalin "boost"-ja az ami éltet engem, azon belül is a vadul kapó halak vehemens rávágásai tettek egy igazi őrülté. Egy májusi napon 2004-ben, amikor harcsára dobáltam egy CDJ 11 GFR-rel a nádas dzsungelben, egy kis harcsára jellemző heves ütés után addig nem tapasztalt rángatós védekezés lepett meg, melyhez hasonlót még nem éreztem Látóképen. Amikor a partra érkezett a váratlan jövevény, pontosan este 10:30-kor, tinédzser fejjel, meglepve próbáltam felfogni, hogy mi is történt. Ő volt életem első fekája, amit perceken belül egy második követett. Ez akkor annyira megfertőzött, hogy heti 4-5 éjszakát töltöttem kint a nádasban, természetesen az iskolát kerülve. Akkoriban, más választásom nem révén, vonattal érkeztem Kis-Macsig, és onnan a kukoricáson, óriási patkányok között, átvágtam a balamazújvárosi utat és 33-as főútvonalat összekötő termőföldön és reggelig dobáltam a 3 méteres parabola akciójú lazacozó botommal, mellyel irgalmatlan távolságra voltam képes eljuttatni, a mai néven ismert, "CRANKBAIT"-jeimet. (A hosszú parabola akciós botok szükségességéről majd bővebben olvashattok a most készülő weboldalamon www.inmatefishing.hu ahol elsősorban a Látóképi tó igényeihez kifejlesztett egyedi építésű botokat tudtok majd megvásárolni vagy elkészíttetni, melyek maximalizálni fogják a megszerezhető potenciális horgászati élményt szeretett tavunkon; természetesen a teljes magyar pergető, bojlis és feeder horgászok táborának igényeit is igyekszem majd kielégíteni!)
A rövid bemutatkozó után, szeretném megosztani veletek, hogy miért is íratott meg ez a kis írás.


Bizonyosan sok pergető horgászban felmerült a kérdés tavaly a 2017-es szabályzat nyilvánosságra hozatalakor, hogy miért is kellet bizonyos korlátozásokat bevezetni. Ezeket sokan rossz szájízzel fogadták. Sajnos nagyon is szükség volt egy szigorított rendszerre, mert az évek során, a nem megfelelő halőrzés miatt, a halállomány meglehetősen megcsappant, és e változások nem mindenkinek egyenrangúan kedveztek, a Ponty Centrum SHE vezetőségének jó szándéka ellenére. Hála nekik, a mértéktelen hallopás immáron kezd a múlttá válni, de még mindig van mit változtatni a horgászok hozzáállásán, de láthatóan jó úton haladunk!


Sok pergető horgász, beleértve engem is, izgatottan vártunk valamiféle enyhítést a szabályzat 2018-as módosulásában. Az alkonyati és pirkadati kapás időszak mindenki számára lehetővé tételét igen nagy örömmel fogadtuk mindannyian, de a Március és Áprilisi pergető tilalom fenntartása, bizony, sokunknak szomorúságot okozott. Pontosan emiatt vettem fel a kapcsolatot a vezetőséggel és javasoltam ennek a tilalmi időszak szükségének újragondolását, akár valamiféle kompromisszumos megoldással.
Mindannyiunknak el kell fogadnunk, hogy a tó süllő állománya gyérülő félben van, a feltörekvő csukákkal szemben-aminek viszont örülhetünk. Számukra biztosítanunk kell a zavartalan ívást, hiszen a süllők igen érzékenyek a megfogásra,  és ha még vissza is eresztjük őket, hajlamosak a nem túlélésre, különösen rossz akadásnál.  (Megjegyzéskeppen, a harcsa nem műcsalival történő horgászatának engedélyezése is teret ad a süllők és csukák pusztításának, hiszen "harcsázni" a jelen szabályok szerint lehet bármilyen méretű kishallal, mert ugye mondhatja a horgász, hogy kisebb harcsákat szándékozik fogni, ezzel a kiskapuval teret adva az értékes süllő húsra vágyóknak. Továbbá, a behúzós jeggyel rendelkezőknek, különösen a gát felőli részen, igen nagy esélyük van kapitális süllőket, csukákat fogni nagy csalihalakkal akarva-akaratlanul. Tehát ez az enyhítés átgondolandó).
Írásom fő célja, egy olyan alternatíva ismertetése, amely tökéletes megoldást nyújt mind a halgazdálkodás, mind a teljes horgász társadalom kielégítésének maximális igényeit előtérbe helyezve.


A teljes pergető tilalom eltörlése a fentiekben említett okok miatt nem lehetséges. Ezen az őshonos halak természetes szaporulatának elősegítése miatt előreláthatólag egy jó pár évig nem is szabad változatni. De mivel a fekete sügér igen nagy számban képviselteti magát és az ívási időszaka Május vége-Június elejére tehető, így a célzott fekete sügér pergetés Március-Áprilisban igen sok sporthorgászt vonzana, és az ebből befolyt bevételt a ragadozó állomány visszatelepítésére lehetne fordítani.
Szerencsénkre, a fekákat olyan műcsalikkal is horogra csalhatjuk, amik szinte 100%-osan kizárják az ívási tilalom alatt álló halfajok megfogását. Ilyenek a műgiliszták különböző változatai, más-más szerelékeken és vízoszlopban felkínálva és a plasztik béka utánzatok. Bizonyára sokan, az örök-szkeptikus-nem vérbeli pergetők gondolhatják, hogy ezeken bizony csukák is fenn akadhatnak. Nos, 17 éves pályafutásom alatt műgilisztára egyetlen csuka mellévágásom volt egy nyári napon, és kizárólag kisebb harcsákat fogtam az akkor még titokban tartott, USA-ból beszerezett gilisztáimmal fák alatt, gödrökben pöcögtetve. A gumibéka már többször bizonyított a partszélben kapó hariknál, de soha semmi más "mellék halat" nem állt szerencsémben lépre csalni.


A gilisztákat több féle módon felkínálhatjuk, melyeket most igyekszem a lehető legérthetőbben bemutatni.
 Az általam legjobban bevált és alkalmazott módszer a drop shot és wacky rig keveréke. A egy horog drop shot-szerűen megkötött 6-8-as pontyozó horog, alatta 15-20cm-re egy 2-3g os ólom, ami a szinte súlytalan giliszta pontos beejtését és nagyon lassú süllyedését teszi lehetővé. Ezzel, az éppen vízfelszín alatt tartózkodó halaktól, egészen a fenéken inaktívan pihenőket is "egy dobással" elérhetjük. Ezzel a szerelékkel, a végén feltűzött görbe farkú girnyók is nagyon fogósak!


Feka egy parti fa gyökerei alól...


Olyan esetekben amikor a fenék közelében kell keresni őket, akkor a drop shot szerelék ólmát 4-5 grammra növelem, hogy gyorsabban a fenékre érhessen a giliszta. Ez a partközeli törések meghorgászására alkalmas. Amikor benti töréseken, nádfalak előtt sejtjük őket, különösen a hidegebb napokban vagy kánikulák idején, amikor a hűsebb mély vizekbe vonulnak fekáink , akkor az ólom méretét akár 15 grammig is növelem, és a kívánt, kitapogatott törés szélére húzva vagy a nádfal elé hajszálpontosan bedobva, a botot magasan tartva, az orsó tekerése nélkül a kissé belazított zsinóron felkínált gilisztát egy helyben táncoltatom, amíg az ekkor pontyszerűen kapó fekete sügér meg nem húzza spiccünket! Ez már szinte fenekezés, ahol az élő giliszta helyett, egy műgilisztát kell nekünk úgy táncoltatni, hogy annak célhalaink bedőljenek. Ez egy igen érdekes módszer és addig az ember nem is igazán hisz benne míg nem fog egyet, de aztán nincs visszaút!


Feka, kb 30 méterről...

Hideg Novemberi feka, esőben...:) kb 6-7 percig lehetett a csali egy helyben mozgatva, míg végre ráharapott!


Az igazi tapogató módszer, ami szintén nagy türelmet kíván, a wacky rigen (egy horog a zsinór végén és semmi más) felkínált, anyagában súlyozott nagyobb giliszta. A Berkley-nek vannak gilisztái amik súlyozottak, és az egyik végük közelében, egy, az igazi gilisztákon megtalálható, megvastagodás van, asszimetrikussá téve ezzel a gilisztát . Ez lehetővé teszi a középen feltűzött giliszta kejfel-jancsi szerűen felállását a fenéken amikor lassan pöcögtetjük, vontatjuk, megállítjuk a fenéken, mivel a nehezebb vége tőkesúlyként viselkedik ebben az esetben, ezzel szinte elakadás biztossá, annál inkább élethűvé téve csalinkat.

 


Feka wacky rigen, súlyozott merülő gilisztával, amikor nem igazán akartak enni...


A gumi békákkal való peca sokkal egyszerűbb, hiszen nincs más dolgunk, mint a felszínen meg-megállítva vezetni őket, akár nappal, akár sötétben! Egy Manns gumi békának köszönhettem egyik legszebb békával, sötétben fogott harcsámat is. Szinte leszürcsölte a csalit egy 2-3 másodperces hallható vízfelszíni követés után mely hallható és látható volt!


Harcsa, neon színű műbékára...


Remélem, hogy írásom képes arra, hogy meggyőzze a Ponty Centrum HSE vezetőségét, hogy enyhítse ezt a tilalmat és engedélyezze a gumi gilisztákkal és felszíni béka utánzatokkal való pergetést, ezáltal népszerűbbé téve a Látóképi tározót a magyar pergetők körében, hogy minél több hajdú bihari és más megyékből érkező horgász ellátogathasson ide és hódolhasson szenvedélyének az őshonosos halfajok tilalmi időszaka alatt!


Remélem, szívből jövő írásom meghallgatásra talál, és nem kell más vizekre menjünk ebben a 2 hónapban!


Tisztelettel: Puskás Máté


 

Facebook oldalunk